Lähde: Helsingin Sanomat (10.10.2019)

Televisio pimenee lähivuosina yli 300 000 kotitaloudessa, jos niihin ei hankita uutta laitetta – Pieni merkki televisiossa tai digiboksissa kertoo, toimiiko se jatkossa.

Antennitalouksien piti siirtyä uuteen lähetystekniikkaan jo ensi keväänä, mutta Ylen ja Dna:n kiista markkinaoikeudessa viivästyttää uudistusta.

Suomessa on noin 350 000 kotitaloutta, joissa televisio ei enää lähitulevaisuudessa näy nykyisillä laitteilla. Tämä johtuu siitä, että kaikki antenniverkon maksuttomat kanavat siirtyvät uuteen DVB-T2-lähetystekniikkaan.

Liikenne- ja viestintäviraston mukaan Suomessa on noin 900 000 kotitaloutta, joissa televisiolähetykset ovat ainoastaan antennin varassa. Näistä talouksista 61 prosentilla televisio ja digiboksi tai jompikumpi niistä ovat jo ajan tasalla, eli niillä pystyy katsomaan televisiolähetyksiä myös uuteen lähetystekniikkaan siirtymisen jälkeen. Mutta lopuissa noin 350 000 antennilähetysten varassa olevassa kotitaloudessa nykylaitteiden tilalle pitää ostaa uudet. Vähimmillään riittää, että hankkii uuden digiboksin.

Suomessa on myös satoja tuhansia kesämökkejä, joista monissa on antenniverkossa oleva televisio.

Päätös uuteen lähetystekniikkaan siirtymisestä antenniverkossa tehtiin runsaat kolme vuotta sitten. Sillä halutaan mahdollistaa teräväpiirto- eli HD-kuvalaadun ohjelmien lähettäminen sekä nykyistä suurempi kanavamäärä.

Maksu-tv -kanavat välitetään antenniverkossa jo nykyään uudella lähetystekniikalla.

Alun perin siirtymä uuteen lähetystekniikkaan antenniverkossa piti tapahtua ensi keväänä. Aikataulu on kuitenkin venynyt, koska Dna valitti Ylen jakelukilpailutuksesta markkinaoikeuteen.

Suomessa on kaksi eri antenniverkkoa: Dna:n ylläpitämä VHF-taajuusalueella sekä Digitan ylläpitämä UHF-taajuusalueella.

Dna:n mukaan Ylen kilpailutus oli epäoikeudenmukainen, koska siihen oli sisällytetty kiinteistöjen vastaanottolaitteistoon eli käytännössä antenneihin liittyviä vaatimuksia.

Dna voitti asian käsittelyn markkinaoikeudessa, mutta Yle on valittanut siitä korkeimpaan hallinto-oikeuteen, jossa asioiden käsittelyajat ovat keskimäärin lähes 14 kuukautta.

Tällä hetkellä kukaan ei siis osaa sanoa varmasti, milloin siirtymä uuteen DVB-T2-lähetystekniikkaan tarkalleen tapahtuu. Joka tapauksessa se on edessä lähivuosina.

”Siirtymän ei pitäisi tulla kenellekään yllätyksenä. Heti kun siirtymäpäivä ratkeaa, aloitamme aiheesta laajemman viestinnän”, kertoo kiinteät radioverkot -yksikön päällikkö Suvi Juurakko-Lehikoinen Liikenne- ja viestintävirastosta.

Kaapelitelevisiossakin voi olla tulevaisuudessa luvassa samankaltainen siirtymä uuteen lähetystekniikkaan, eli DVB-C2:een. Päätökset riippuvat kuitenkin kaapeli-tv -palvelujen operaattoreista, siis Dna:sta, Elisasta, Teliasta ja paikallisista yhtiöistä.

Kaapelitelevisiossa siirtymälle ei ole mitään painetta, koska kaapeliverkkoon mahtuu enemmän kanavia, jolloin perinteisiä SD-kanavia ja HD-kanavia voidaan hyvin lähettää rinnakkain, sanoo Dna:n kuluttajaliiketoiminnan johtaja Pekka Väisänen.

”Uuteen lähetystekniikkaan siirtyminen on aina valtava operaatio, joka vaatii myös kuluttajilta uusien laitteiden ostamista, joten siirtymä tuskin tapahtuu kovin pian.”

Dna, Elisa ja Telia eivät olekaan vielä tehneet päätöksiä, millä aikataululla ne ottavat uuden jakelutekniikan käyttöön kaapeliverkossa.

Antenni- ja kaapeliverkon lisäksi teräväpiirtolähetyksiä voi katsella myös satelliitin ja internetin välityksellä.


Millaisen television tarvitset?

Antennitalous

Antennitalouksissa näkyy vielä toistaiseksi kaikki vapaassa jakelussa olevat eli maksuttomat kanavat nykyisillä laitteilla.

Kun siirtymä uuteen lähetystekniikkaan tapahtuu, joko television tai digiboksin pitää olla sopiva teräväpiirtolähetyksiä varten. Tällaisen laitteen tunnistaa helpoiten Antenna Ready HD -merkistä.

”Melkein kaikissa myytävissä laitteissa on uuden tekniikan mukainen viritin. Uutta laitetta ostaessa voi siis olla hyvin pitkälti huoletta”, Juurakko-Lehikoinen sanoo.

Myyjillä on myös kuluttajansuojalain mukainen velvollisuus kertoa, toimivatko laitteet uudella lähetystekniikalla, hän muistuttaa.

Kaapelitalous

Jos kaapelitelevisiossa haluaa katsella teräväpiirtolähetyksiä, laitteessa pitää puolestaan olla Cable HD Ready -merkintä.

Mutta ilman HD-kuvanlaatuun sopivia laitteitakin pärjää todennäköisesti vielä pitkään.


  • Sivustolta www.testatutlaitteet.fi voi tarkistaa, mitkä laitteet ovat Antenna Ready HD ja Cable Ready HD -merkittyjä ja toimivat testatusti suomalaisissa televisioverkoissa.
  • Myös osoitteessa www.hdtvopas.fi on runsaasti tietoa teräväpiirtolähetyksistä Suomessa.